Ajankohtaista

Kuukauden teema: Keitä ovat kalakaupan ammattilaiset vuonna 2018?

Julkaistu: 10.4.2018

Kala-ala on ollut murroksessa viime vuosien aikana kuten muutkin toimialat. Jos aiemmin alalle päädyttiin vaikka suvussa harjoitetun kalaan liittyvän liiketoiminnan, kalastusharrastuksen tai vaan sattuman kautta, niin tänä päivänä taustalla voi olla esimerkiksi kiinnostus elintarviketeknologiaan tai laatujärjestelmiin.

Olen työskennellyt kalanjalostuksen parissa reilut parikymmentä vuotta ja nähnyt sinä aikana alalla monenlaista muutosta. Vielä 1990-luvulla ja 2000- luvun alussa yritystoiminta oli usein hyvin suoraviivaista ja käytännönläheistä. Liikeideasta riippuen tasapainoiltiin ammattikalastajien saaliiden, kalankasvattajien kuormien, myyjien onnistumisten ja jalostuksen läpimenoaikojen kanssa. Toimintaa ohjasi johdon lisäksi melko yksinkertainen lakisääteinen omavalvontajärjestelmä ja tätä valvovat viranomaiset saatettiin kokea myös jonkinlaisina yritysten ulkopuolisina peikkoina.

Vuonna 2018 kala-ala on melko erilainen kuin vaikka 20 vuotta sitten. Alla joitain esimerkkejä tapahtuneista muutoksista:

  • aikaisemmin yritysten myyntityö perustui usein tukkumyyjien sanavalmiuteen ja suhdeverkostoon. Nämä taidot ovat yhä tärkeitä elementtejä, mutta nykyisin suuri osa kaupasta tulee ns. ketjuohjauksen kautta, joka perustuu erilaisiin sopimusmalleihin yhdistettynä joka päiväiseen myyntityöhön ja tilausjärjestelmiin. Myyntityöhön osallistuvien henkilöiden osaamisessa korostuukin usein kala-alan tuotantoketjun ymmärtäminen (raaka-aineiden saatavuus, logistiikka, it-järjestelmät, kalanjalostus, asiakkaan tarpeet, sopimusmallit jne.). Toisin sanoen tänä päivänä myyntitoiminnoissa työskentelevä henkilö on usein moniosaaja, joka on toivottavasti myös kiinnostunut kalasta ja kala-alasta.
  • parikymmentä vuotta sitten lakisääteistä omavalvontaa pyöritti usein joku esimies muiden työtehtävien ohessa. Tänä päivänä lainsäädännön vaativuus sekä erilaiset vapaaehtoiset standardit ja sertifioinnit ovat niin vaativia, että nämä toiminnot yhdistetään yleensä laatuosastolle, jossa työskentelee näihin toimintoihin kouluttautuneita henkilöitä. Valvontaa tehdään usein hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa ja heidät koetaan laadun- ja tuoteturvallisuuden kannalta tärkeiksi yhteistyökumppaneiksi.
  • aikoinaan kuulin kommentin että kalanjalostuksen aloittaminen yritystoimintana on helppoa; tarvitaan vain raaka-ainetta (luetaan kalaa), fileointiveitsi ja suolaa. Nykyisin kalanjalostuksessa vaaditaan paljon muutakin osaamista kuin taitavia fileoijia; esimerkiksi erilaiset insinööritaidot, tuotannonohjaus jne. vaativat laaja-alaista osaamista, jota työssä oppimisen lisäksi saa koulun penkiltä.
  • it-osaaminen 1990-luvulla tarkoitti lähinnä sitä ettei tarjouksia tehty enää kirjoituskoneella; tänä päivänä on vaikea keksiä yhtään merkittävää toimintoa johon se ei liittyisi.
  • logistiikka hoidettiin aikoinaan usein omalla kalustolla. Tämän päivän logistiikan hallinta on usein laaja paketti erilaisia toimintoja aina yrityksen omista varastoista, keräilystä ja jakelusta täysin ulkoistettuihin malleihin.

Edellä mainitut asiat ovat tietysti yrityskohtaisia, mutta mielestäni jollain tavalla koko alaa kuvaavia. Muutoksia on tietysti paljon muitakin; kansainvälistyminen, vastuullisuuden korostaminen liiketoiminnassa, markkinointi sosiaalisessa mediassa jne.

Jotkut asiat ovat kuitenkin ennallaan; alalla tarvitaan riittävästi laadukasta raaka-ainetta ja hyvällä asenteella varustettuja työntekijöitä.

Mika Jääskeläinen, toimitusjohtaja

Markus Lumme Kalatukku E. Erikssonin uusi myyntipäällikkö

Julkaistu: 2.3.2018

Markus Lumme on aloittanut uutena myyntipäällikkönämme Matti Karvosen siirryttyä talon sisällä myynti- ja kehitysjohtajana tehtäviin. Markus Lumpeella on pitkä tausta Horeca-alan puolelta ja hän siirtyi taloomme Dietalta.

Markuksen tavoitat numerosta 0207 639 311 tai sähköpostitse markus.lumme@kalatukkueriksson.fi

Benella Kirjolohi maisteltavissa myös Kotipizzoissa

Julkaistu: 1.2.2018

Benella Kirjolohta pääset maistamaan nyt myös Kotipizzan uudessa Lohi Lankkupizzassa!
Lisätietoa pizzasta löydät täältä.

Martin Söderström osterin avauksen Euroopan mestariksi!

Julkaistu: 29.1.2018

Osterin avauksen Euroopan mestaruudesta kisattiin 27.1.2018 Trollhätanissa, Ruotsissa.
Kilpailuun oli kutsuttu 26 kilpailijaa eri Euroopan maista.

Tiukan kilpailun voiton vei Martin Söderström, joka toi osterin avauksen Euroopan mestaruuden ensimmäistä kertaa Suomeen!

Finaalin tulokset:

  1. Martin Söderström, Suomi             3 min 11 s
  2. Anti Lepik, Viro                                 3 min 14 s
  3. Johan Malm, Ruotsi                        3 min 33 s
  4. Stephen Nolan, Irlanti                     3 min 35 s

Kuukauden teema: Blinikausi kuuluu vahvasti alkuvuoteen

Julkaistu: 4.1.2018

Vuosi on alkanut rauhallisesti ihmisten vielä lomaillessa ja palautuessa joulun vietosta. Nyt onkin siis hyvä aika aloittaa blinikausi, sillä blinit ovat monipuolisuudellaan ehdottomasti talvikauden ykkösherkkuja. Erilaisilla täytteillä päällystetyt blinit kuuluvat perinteisesti alkuvuoteen ja kiireisimmät ovatkin aloittaneet blinikauden jo ennen joulua.

Blinit ovat loistava seurusteluruoka, mutta toimivat myös arkisenakin herkkuna. Niistä on helppo loihtia pieniä alkuruokia tai syödä vaikka väli- ja iltapalana. Klassikkotäytteitä ovat kevyesti vaahdotettu smetana, muikun- tai kirjolohenmäti ja hienoksi hakattu punasipuli viimeisteltynä tillillä. Perinteisten täytteiden lisäksi blinien kanssa toimivat myös kylmäsavustettu kirjolohi, limellä marinoidut graavilohiviipaleet, katka- ja jokiravuista valmistetut kastikkeet sekä esimerkiksi ceviche, joka on helppo valmistaa siiasta sitruunalla kypsyttämällä.

Erikssonilta on saatavilla perinteiset tattarijauhoista ja kirkastetussa voissa paistetut blinit, joita saa tilattua ottamalla yhteyttä myyntiimme. Lisäksi blinit ovat nyt myös helposti tilattavissa Kespron valikoimasta (SAP: 21501373)

Martin Söderström osterinavauksen suomenmestariksi!

Julkaistu: 13.11.2017

Osterinavauksen suomenmestaruudesta kisattiin lauantaina 11.11 Holiday Barissa. Kilpailussa avattiin Belon-ostereita ja voittajan ratkaisivat avaamisnopeus sekä -siisteys. Kilpailun päätuomarina toimi Leid Tengström, joka edustaa Suomen Osteriakatemia ry:tä.

Tiukkan kilpailun voiton vei ostajamme Martin Söderström, joka uusi mestaruutensa viime vuodelta. Martin palkittiin myös kilpailun nopeimmasta avaamisajasta sekä kauneimmasta vadista. Onnea Martinille!

 

Ostereiden avaamisen MM-kilpailut Irlannissa

Julkaistu: 25.9.2017

Ostereiden avaamisen maailmanmestaruudesta kisattiin lauantaina 23.9 Irlannissa. Suomen edustajana kilpailussa toimi ostajamme Martin Söderström, joka on hallitseva suomenmestari osterin avauksessa. Kilpailun voiton vei ylivoimaisesti Anti Lepik, Virosta. Martin Söderström sijoittui kovassa kilpailussa upeasti seitsemänneksi!

Katso miten avaus sujui Martinilta!

Benella Siika ui ruokakauppojen tiskeihin

Julkaistu: 21.9.2017

Suomalaiset arvostavat kotimaista siikaa. Sen kulutus olisi vielä nykyistä suurempaa, jos saatavuus olisi parempi. Kalatukku E. Eriksson on mukana lanseeraamassa vastuullisesti tuotettua, kotimaista Benella Siikaa, joka ui ruokakauppojen tiskeihin lähiaikoina.

Lue lisää Benella Siiasta

Kala – pinnan alta pannulle

Julkaistu: 5.7.2017

Meillä on ollut ilo olla mukana tämän kirjan tekemisessä.

”Kala!” vie lukijan ainutlaatuisella matkalla kalan ihmeelliseen maailmaan ja kertoo millaisia otuksia kalatiskin suosikit ovat, mistä, miten ja kenen toimesta ne kalatiskiiin päätyvät. Ja ennen kaikkea ”Kala” on pullollaan upeita ja kiinnostavia ohjeita, joilla kalatiskin suosikit muuttuvat herkullisiksi ruoiksi.