Suomalaista kalakauppaa vuodesta 1880

Kalakauppa E. Erikssonin historia alkaa vuodesta 1880, jolloin Erik ja Erika Eriksson perustivat kalakaupan. Kauppaa käytiin aluksi Kauppatorin kolera-altaalta käsin, mutta toiminta siirtyi Wanhaan Kauppahalliin hallin auetessa. Erikssonit olivat ensimmäisiä kalatuotteita myyneistä kauppiaista kauppahallissa. Erik Eriksson keräsi suomukalat laajalti saaristopitäjistä ja purjehti takaisin Helsinkiin kauppamaan kalansa tukussa torikauppiaille. Vaimo Erikan vastuulla oli huolehtia rahastuksesta.

Erik ja Erika Erikssonin yritystä lähti jatkamaan heidän Hiittisissä asunut tyttärensä Ester, joka perusti Porvoosta kotoisin olevan miehensä August ”Aku” Åvallin kanssa myös toisen kalayhtiön, Kalastajain Oy:n vuonna 1934.  Molemmat yhtiöt toimivat Vanhassa kauppahallissa ja Kalastajain Oy:lla oli käytössään kauppahallin kalahalli mm. elävien kalojen tukkumyyntiä varten. Elävien kalojen myynnistä kuitenkin luovuttiin ajan mittaan. Vilkkaimpina aikoina Kalastajain Oy:ssä työskenteli jopa parikymmentä henkeä myymässä. Kauppahallin myymälät pysyivät suosittuna kaupunkilaisten keskuudessa vuosikymmenten ajan ja myymälöiden toimintaa jatkoivat Esterin ja Akun lapset, Erik Åvall ja Carita Röntynen.

Myöhemmin toinen kala-alan yritys, Kalakomppania Oy, fuusioitui Kalastajain Oy:n ja yritys jatkoi toimintaansa Kalastajain kalakomppania nimellä.  Fuusioitumisen yhteydessä Kalakauppa E. Eriksson eriytettiin omaksi yrityksekseen joka jatkoi toimintaansa kauppahallissa. Tällöin yrityksen toimintaan astuivat mukaan sisarukset Kira ja Kai Röntynen, Ester ja August Åvallin lapsenlapset. Kira vastasi Kauppahallin myymälästä ja Kai toimi Kalastajain kalakomppaniassa. Myöhemmin Kalastajain kalakomppania myytiin ahvenanmaalaiselle Chipsille.

Kai Röntynen lähti johdattamaan vanhan kunnianarvoisen liikkeen uudelleen mukaan kalakauppaan 1980-luvulla. Wanhan Kauppahallin toiminta alkoi laajeta kun kalaa ryhdyttiin toimittamaan läheisiin ravintoloihin ja Verkkosaaresta hankittiin yritykselle käsittelytiloja sekä varasto.

Nykyiset yrityksen toimitilat sijaitsevat Helsingin Roihupellossa. Lisäksi yrityksellä on tehtaanmyymälä sekä myyntipiste Wanhassa Kauppahallissa. Wanhan Kauppahallin myymälä on myös ulkopaikkakuntalaisten suosima kauppapaikka ja myymälä on saanut huomiota myös useissa kansainvälisissä tiedotusvälineissä. Wanhan kauppahallin remontin ajan myymälämme palveli asiakkaita myös Hietalahden kauppahallissa.

Kalatukku E. Eriksson Oy on saanut useita palkintoja ja tunnustuksia toimintansa aikana.

Kuvat: Helsingin kaupunginmuseo, Jari Marselan arkisto