Eriksson parantaa tuotteidensa jäljitettävyyttä

03.11.2022

Kalatukku E. Erikssonilla pilotoitiin Erikssonin Benella siikafileelle tuotteen elinkaaren hiilijalanjäljen laskentaa  Biocoden elinkaariarvioinnin verkkopalvelua käyttäen ja jäljitettävyystiedon jakoa Second Thought:n tuottaman QR-koodin kautta. Asiakas pääsee jatkossa entistä helpommin tuotteen ilmastovaikutuksen jäljille – Myös Benella siian pakkaukseen liitettävän QR-koodin kautta voi jatkossa lukea nopeasti, mistä kala on peräisin ja mikä on tuotteen hiilijalanjälki.

”Yhä useampi asiakas on kiinnostunut tuotteiden vastuullisuudesta ravintolassa asioidessaan. Erikssonilla olemme aina tienneet tarkasti tuotteidemme alkuperän, mutta  Biocode & Second Thought-yhteistyön ansiosta nyt myös asiakkaalle avautuu mahdollisuus nopeasti tarkistaa hyvinkin tarkasti, missä tuotteen kala on uinut tai kasvatettu ja mikä on tuotteen hiilijalanjälki. Tämä informaatio tuo huomattavaa lisäarvoa asiakkaillemme, sillä he voivat tämän ansiosta palvella omia asiakkaitaan paremmin.  Vastuullinen ravintolatoimija pystyy todentamaan vastuullisuustietoa ja ennestäänkin parantamaan viestintää ja -raportointia”, kertoo Kalatukku E. Erikssonin laatu- ja kehityspäällikkö Piia Ahde.

 

Pilotin yhteistyökumppanit pähkinänkuoressa

Biocoden elinkaariarvioinnin verkkopalvelut auttavat kaikenkokoisia elintarvikeyrityksiä seuraamaan ja parantamaan tuotteidensa elinkaaren eri vaiheissa syntyviä ilmastovaikutuksia sekä päästövähennystoimien vaikuttavuutta. Konkreettiset tulokset ja benchmark -työkalut auttavat yrityksiä myös viestimään edistymisestä päästöjen vähentämisessä ymmärrettävällä tavalla.

– Palvelu auttaa vastuullisia yrityksiä ja kuluttajia ymmärtämään arvoketjujen eri vaiheiden suhteelliset vaikutusmahdollisuudet hiilineutraalin ruoantuotannon aikaansaamiseksi ja ilmastokriisin hallitsemiseksi.

– Lahtelainen teknologiastartup Second Thought avaa pakkauksiin liitettävän QR-koodin kautta digitaalisen avaimenreiän tuotteen jäljitettävyyteen sekä tuo laajat tuotetiedot monikielisesti kuluttajan saavutettavaksi. Digitaalinen tuotetieto mahdollistaa linkin itse laskelmaan, eli selvitykseen siitä, miten ja miksi tähän lukemaan on päästy. Pelkkä hiilijalanjälkiluku ei oikein kerro vielä mitään, ja edellyttää lukeman ymmärrystä. Siksi onkin tärkeää, että kerrotaan, mistä hiilijalanjälki muodostuu ja onko se suhteessa paljon vai vähän. Digitaalinen tuotetieto aukeaa älypuhelimen kameralla, erillistä applikaatiota ei tarvita.

 

Benella siian hiilijalanjälkilaskelma

Vuoden 2021 tuotantotietoihin pohjautuen Benella siian tuotekohtainen hiilijalanjälki kehdolta portille, eli päästöt tuotekiloa kohti, oli 4,56 kgCO2-ekvivalenttia / kg tuotetta. Biocoden kehittämässä Climate Smart Benchmark -vertailussa tuote saavutti B-luokan (luokittelu A-E) ”Kala & Kalatuotteet” -tuotekategoriassa, eli tuotteella oli kalatuotteeksi verrattain alhainen hiilijalanjälki.

Raaka-aineiden osuus Benella siian elinkaaren päästöistä oli ylivoimaisesti merkittävin (4,37  kgCO2-ekvivalenttia / kg tuotetta) eli noin 96%. Raaka-aineet sisälsivät Erikssonille toimitetun kokonaisen suomalaisen kasvatetun Benella siian määrän sekä veden kulutuksen suhteellisen osuuden tuotantoprosessissa. Hankinnan, tuotannon ja pakkauksen osuudet olivat lopulta hyvin marginaalisia laskelmassa. Hankintaan (0,09  kgCO2-ekvivalenttia / kg tuotetta eli n. 2%) liittyi lyhyet kuljetukset kalastusaluksilla ja keskimääräinen välimatka kalalaitokselta Erikssonille kuljettuna jakelukuorma-autolla. Tuotannon ja pakkauksen osuudet elinkaaren aikaisista päästöistä saivat arvon 0,05  kgCO2-ekvivalenttia / kg tuotetta eli 1%. Tuotantoon liittyi suhteellinen osuus energian kulutuksesta sisältäen lämmityksen ja sähkönkulutuksen Erikssonin tuotantolaitoksessa. Tuotannon osalta päästöt allokoitiin päätuotteelle (Fileoitu siika) ja sivutuotteille (perkuujäte) käyttäen kilohintaperusteista taloudellista allokaatiota. Pakkauksen osalta huomioitiin aaltopahvisen EcoFishBox-kalalaatikon osuus elinkaaren päästöistä. Tarkastelujakso arvoille oli yksi vuosi.

Hiilijalanjälkilaskelmille tyypillisesti laskelmassa tehtiin merkittäviä yleistyksiä. Esimerkiksi vettä ja energiaa oletettiin kuluvan kaikessa Erikssonin tuotannossa samassa suhteessa ja kuljetusmatkojen osalta käytimme keskiarvoa, jolloin oletimme, että kaikista Benella siian suomalaisilta tuotantolaitoksista tulisi kalaa samassa suhteessa. Jatkossa ilmastotoimenpiteitä voidaan kohdentaa raaka-ainetuotantoon, mikä mahdollistaa tuotteen hiilijalanjäljen pienentämistä entisestään.

Läpinäkyvyyden lisäämiseksi laskennan tuloksiin ja elinkaariarviointiin pääsee tutustumaan tarkemmin tuotteen Climate Smart -profiilissa. Hiilijalanjälkitieto välittyy myös Second Thoughtin ylläpitämän UPIDS-tietojärjestelmän ja QR-koodin avulla.

Uusimmat aiheet

10.06.

Tehtaanmyymälän kesäaukiolo

Tehtaanmyymälämme palvelee juhannukseen asti normaalien aukioloaikojen puitteissa, jonka jälkeen myymälä jää kesätauolle
pe 21.6. – su 21.7. väliseksi ajaksi.

Tervetuloa hakemaan juhannuksen kalaherkut suoraan tehtaanmyymälästämme ja nähdään taas rapujen merkeissä!

Lue lisää
06.06.

Maailman Merien Päivä: Kalatukku E. Eriksson juhlistaa kestävää kalastusta

Maailman Merien Päivää vietetään 8. kesäkuuta 🌎🌊
Tämä päivä on omistettu meriemme suojelulle ja niiden monimuotoisuuden ylläpitämiselle.
Kalatukku E. Eriksson on mukana juhlistamassa tätä tärkeää päivää nostamalla esiin kestävän kalastuksen merkitystä meriemme hyvinvoinnille.

Lue lisää
11.04.

Osterinavauksen suomenmestari 2024 on Martin Söderström!

Osterinavauksen suomenmestaruudesta 2024 kisattiin jännittävä kilpailu Gastro Helsingissä, Helsingin Messukeskuksessa keskiviikkona 13.3.2024.

Voittajaksi kruunattiin jälleen Erikssonin ostopäällikkö Martin Söderström ajalla 3 min 17 sek! Martin on loistanut hallitsevana osterinavauksen suomenmestarina vuodesta 2016 asti, eli tämä oli hänelle jo seitsemäs peräkkäinen SM-kilpailun voitto. Hurjasti onnea Martin!

Lue lisää

Kalaa ja äyriäisiä
tuoreena ja pakasteena

Valikoimamme koostuu lähes tuhannesta eri seafood-tuotteesta, lisäksi valmistamme käsityötä vaativia räätälöityjä tuotteita sekä suuria tuotantokapasiteetteja vaativia volyymituotteita. Saaliiksi on kertynyt myös runsaasti kala-alan asiantuntijuutta, jota jaamme mielellämme.