NÄIN AVAAT OSTERIN

01.02.2023

Ostereiden avaamiseen ja tarjoilemiseen tarvitaan osteriveitsi ja pyyheliina.

  1. Pidä osterit aina osterin pyöreämpi kuorenosa alaspäin, ettei neste osterin sisällä pääse valumaan ulos.
  2. Pane osterit pyyheliinan päälle pöydälle. Tartu osteriin liinan avulla. Pistä veitsen kärki osterin terävään päähän, missä on ”nivel”.
  3. Väännä kuorta edelleen kiertämällä veistä kevyesti. Katkaise lihas, joka pitää puolikkaita yhdessä.
  4. Nosta ylempi kuori pois. Irrota osteri kuorestaan, mutta jätä se paikoilleen.
  5. Tarjoa osterit kuoren puolikkaista jäähileen päällä tai erilliseltä osterilautaselta.

Vasta-avatussa osterissa pitää olla kirkas neste ja raikas meren tuoksu. Liian nesteen voi kaataa pois, koska se on vain merivettä.

Ostereita varataan 3 – 12 henkilöä kohden. Aloittelijalle osterin pureskeleminen au naturel, voi olla jopa liian jännittävää. Niinpä ennen syömistä osterin päälle voidaan puristaa muutama tippa sitruunamehua tai punasipulivinegrettea. Ostereita voi myös kypsentää esimerkiksi gratinoimalla valkosipuliyrttivoilla ja leipämuruilla. Tai kokeilepa osterikeittoa.

 

Osterikeitto

2 kpl                 sipulia (kuutioituna)

3 kpl                 valkosipulinkynsiä (pilkottuna)

1 rkl                  vehnäjauhoja (tai maizenaa)

2 kpl                 timjamioksaa

1 dl                   valkoviiniä (tummaa olutta)

5 dl                   kalalientä

1 dl                   kermaa

8 kpl                 ostereita

2 rkl                  voita

suolaa, mustapippuria

 

  1. Kuullota padassa miedolla lämmöllä voissa sipulia ja valkosipulia. Lisää vehnäjauhot, kun kasvikset ovat pehmenneet.
  2. Lisää joukkoon valkoviini ja hauduta kunnes puolet on haihtunut.
  3. Lisää kalaliemi ja timjamin oksa ja hauduta kunnes keitto hieman saostuu.
  4. Lisää kerma ja osterit ja anna hautua vielä hetki.
  5. Soseuta ja siivilöi keitto.
  6. Tarjoa ruohosipulin (ja mädin/kaviaarin) kanssa.

 

Gratinoidut osterit

12kpl                ostereita

1 kpl                 valkosipulin kynttä pilkottuna

2 siivua            pekonia

1 siivu               paahtoleipää

3rkl                   lehtipersiljaa pilkottuna

3rkl                   parmesania raastettuna

mustapippuria

1kpl                  sitruunaa lohkoina

 

  1. Leikkaa pekoni pieniksi kuutioksi ja paista pannulla rapeaksi, lisää lopuksi valkosipuli vielä lämpöiseen pannuun ja siirrä jäähtymään.
  2. Laita paahtoleipä, lehtipersilja ja parmesan yleiskoneeseen ja sekoita kunnes saat leipämurua.
  3. Yhdistä leipämuruseos, pekoni ja valkosipuli kulhossa. Mausta seos mustapippurilla.
  4. Avaa osterit ja irrota lihas pohjasta, mutta jätä kuitenkin osteri kuoreensa.
  5. Annostele leipäseos tasaisesti osterien päälle.
  6. Gratinoi osterit grillivastuksen alla tai paahda 230 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Tarjoa lohkottujen sitruunoiden seurana.

     

Uusimmat aiheet

22.07.

Tehtaanmyymälämme on jälleen avoinna!

Roihupellon tehtaanmyymälämme on palannut kesälomilta ja valmiina vilkkaaseen rapukauteen!

Tiskistämme löydät myös tuttuun tapaan tuoretta kalaa, äyriäisiä sekä laajan valikoiman meillä valmistettuja herkkuja.

Tervetuloa!

Lue lisää
19.07.

Ravustuskausi 2024 alkaa – odotettavissa hyvä rapukesä

Ravustuskausi käynnistyy vuosittain 21.7. kello 12 ja jatkuu aina lokakuun viimeiseen päivään asti. Kalatukku E. Eriksson toimittaa rapuja koko kauden ajan.
Erikssonin ostopäällikön Martin Söderströmin mukaan rapusaaliit näyttävät lupaavilta, erityisesti täplärapujen osalta, lämpimän alkukesän johdosta.

Lue lisää
11.07.

RUOKA-APUYHTEISTYÖ PIENENSI KALATUKKU E. ERIKSSONIN HÄVIKIN LÄHES PUOLEEN

Kalatukku E. Erikssonilla aloitettiin keväällä hävikkivaarassa olevien tuotteiden lahjoittaminen Stadin safkan ruoka-apuun.
Lähes 45 prosenttia vanhenevista tai muutoin hävikkiin päätyvistä tuotteista saadaan ohjattua ruoka-apuun.

Lue lisää

Kalaa ja äyriäisiä
tuoreena ja pakasteena

Valikoimamme koostuu lähes tuhannesta eri seafood-tuotteesta, lisäksi valmistamme käsityötä vaativia räätälöityjä tuotteita sekä suuria tuotantokapasiteetteja vaativia volyymituotteita. Saaliiksi on kertynyt myös runsaasti kala-alan asiantuntijuutta, jota jaamme mielellämme.