01.02.2023
Ostereiden avaamiseen ja tarjoilemiseen tarvitaan osteriveitsi ja pyyheliina.
- Pidä osterit aina osterin pyöreämpi kuorenosa alaspäin, ettei neste osterin sisällä pääse valumaan ulos.
- Pane osterit pyyheliinan päälle pöydälle. Tartu osteriin liinan avulla. Pistä veitsen kärki osterin terävään päähän, missä on ”nivel”.
- Väännä kuorta edelleen kiertämällä veistä kevyesti. Katkaise lihas, joka pitää puolikkaita yhdessä.
- Nosta ylempi kuori pois. Irrota osteri kuorestaan, mutta jätä se paikoilleen.
- Tarjoa osterit kuoren puolikkaista jäähileen päällä tai erilliseltä osterilautaselta.
Vasta-avatussa osterissa pitää olla kirkas neste ja raikas meren tuoksu. Liian nesteen voi kaataa pois, koska se on vain merivettä.
Ostereita varataan 3 – 12 henkilöä kohden. Aloittelijalle osterin pureskeleminen au naturel, voi olla jopa liian jännittävää. Niinpä ennen syömistä osterin päälle voidaan puristaa muutama tippa sitruunamehua tai punasipulivinegrettea. Ostereita voi myös kypsentää esimerkiksi gratinoimalla valkosipuliyrttivoilla ja leipämuruilla. Tai kokeilepa osterikeittoa.
Osterikeitto
2 kpl sipulia (kuutioituna)
3 kpl valkosipulinkynsiä (pilkottuna)
1 rkl vehnäjauhoja (tai maizenaa)
2 kpl timjamioksaa
1 dl valkoviiniä (tummaa olutta)
5 dl kalalientä
1 dl kermaa
8 kpl ostereita
2 rkl voita
suolaa, mustapippuria
- Kuullota padassa miedolla lämmöllä voissa sipulia ja valkosipulia. Lisää vehnäjauhot, kun kasvikset ovat pehmenneet.
- Lisää joukkoon valkoviini ja hauduta kunnes puolet on haihtunut.
- Lisää kalaliemi ja timjamin oksa ja hauduta kunnes keitto hieman saostuu.
- Lisää kerma ja osterit ja anna hautua vielä hetki.
- Soseuta ja siivilöi keitto.
- Tarjoa ruohosipulin (ja mädin/kaviaarin) kanssa.
Gratinoidut osterit
12kpl ostereita
1 kpl valkosipulin kynttä pilkottuna
2 siivua pekonia
1 siivu paahtoleipää
3rkl lehtipersiljaa pilkottuna
3rkl parmesania raastettuna
mustapippuria
1kpl sitruunaa lohkoina
- Leikkaa pekoni pieniksi kuutioksi ja paista pannulla rapeaksi, lisää lopuksi valkosipuli vielä lämpöiseen pannuun ja siirrä jäähtymään.
- Laita paahtoleipä, lehtipersilja ja parmesan yleiskoneeseen ja sekoita kunnes saat leipämurua.
- Yhdistä leipämuruseos, pekoni ja valkosipuli kulhossa. Mausta seos mustapippurilla.
- Avaa osterit ja irrota lihas pohjasta, mutta jätä kuitenkin osteri kuoreensa.
- Annostele leipäseos tasaisesti osterien päälle.
- Gratinoi osterit grillivastuksen alla tai paahda 230 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Tarjoa lohkottujen sitruunoiden seurana.