NÄIN AVAAT OSTERIN

01.02.2023

Ostereiden avaamiseen ja tarjoilemiseen tarvitaan osteriveitsi ja pyyheliina.

  1. Pidä osterit aina osterin pyöreämpi kuorenosa alaspäin, ettei neste osterin sisällä pääse valumaan ulos.
  2. Pane osterit pyyheliinan päälle pöydälle. Tartu osteriin liinan avulla. Pistä veitsen kärki osterin terävään päähän, missä on ”nivel”.
  3. Väännä kuorta edelleen kiertämällä veistä kevyesti. Katkaise lihas, joka pitää puolikkaita yhdessä.
  4. Nosta ylempi kuori pois. Irrota osteri kuorestaan, mutta jätä se paikoilleen.
  5. Tarjoa osterit kuoren puolikkaista jäähileen päällä tai erilliseltä osterilautaselta.

Vasta-avatussa osterissa pitää olla kirkas neste ja raikas meren tuoksu. Liian nesteen voi kaataa pois, koska se on vain merivettä.

Ostereita varataan 3 – 12 henkilöä kohden. Aloittelijalle osterin pureskeleminen au naturel, voi olla jopa liian jännittävää. Niinpä ennen syömistä osterin päälle voidaan puristaa muutama tippa sitruunamehua tai punasipulivinegrettea. Ostereita voi myös kypsentää esimerkiksi gratinoimalla valkosipuliyrttivoilla ja leipämuruilla. Tai kokeilepa osterikeittoa.

 

Osterikeitto

2 kpl                 sipulia (kuutioituna)

3 kpl                 valkosipulinkynsiä (pilkottuna)

1 rkl                  vehnäjauhoja (tai maizenaa)

2 kpl                 timjamioksaa

1 dl                   valkoviiniä (tummaa olutta)

5 dl                   kalalientä

1 dl                   kermaa

8 kpl                 ostereita

2 rkl                  voita

suolaa, mustapippuria

 

  1. Kuullota padassa miedolla lämmöllä voissa sipulia ja valkosipulia. Lisää vehnäjauhot, kun kasvikset ovat pehmenneet.
  2. Lisää joukkoon valkoviini ja hauduta kunnes puolet on haihtunut.
  3. Lisää kalaliemi ja timjamin oksa ja hauduta kunnes keitto hieman saostuu.
  4. Lisää kerma ja osterit ja anna hautua vielä hetki.
  5. Soseuta ja siivilöi keitto.
  6. Tarjoa ruohosipulin (ja mädin/kaviaarin) kanssa.

 

Gratinoidut osterit

12kpl                ostereita

1 kpl                 valkosipulin kynttä pilkottuna

2 siivua            pekonia

1 siivu               paahtoleipää

3rkl                   lehtipersiljaa pilkottuna

3rkl                   parmesania raastettuna

mustapippuria

1kpl                  sitruunaa lohkoina

 

  1. Leikkaa pekoni pieniksi kuutioksi ja paista pannulla rapeaksi, lisää lopuksi valkosipuli vielä lämpöiseen pannuun ja siirrä jäähtymään.
  2. Laita paahtoleipä, lehtipersilja ja parmesan yleiskoneeseen ja sekoita kunnes saat leipämurua.
  3. Yhdistä leipämuruseos, pekoni ja valkosipuli kulhossa. Mausta seos mustapippurilla.
  4. Avaa osterit ja irrota lihas pohjasta, mutta jätä kuitenkin osteri kuoreensa.
  5. Annostele leipäseos tasaisesti osterien päälle.
  6. Gratinoi osterit grillivastuksen alla tai paahda 230 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Tarjoa lohkottujen sitruunoiden seurana.

     

Uusimmat aiheet

11.04.

Osterinavauksen suomenmestari 2024 on Martin Söderström!

Osterinavauksen suomenmestaruudesta 2024 kisattiin jännittävä kilpailu Gastro Helsingissä, Helsingin Messukeskuksessa keskiviikkona 13.3.2024.

Voittajaksi kruunattiin jälleen Erikssonin ostopäällikkö Martin Söderström ajalla 3 min 17 sek! Martin on loistanut hallitsevana osterinavauksen suomenmestarina vuodesta 2016 asti, eli tämä oli hänelle jo seitsemäs peräkkäinen SM-kilpailun voitto. Hurjasti onnea Martin!

Lue lisää
21.03.

Elegantisti ekologista – Boulevard Bar & Seafood vastuullisuuden aallonharjalla

Boulevard Bar & Seafood -ravintola houkuttelee asiakkaita huippulaadukkaalla ruoalla ja tyylikkäällä konseptilla. Yhteistyö Kalatukku E. Erikssonin kanssa takaa kestävästi kasvatettujen ja kalastettujen merellisten raaka-aineiden saatavuuden, kun taas lapsiystävällinen lähestymistapa varmistaa, että myös tulevat sukupolvet kasvavat arvostamaan merenelävien ainutlaatuisuutta.

Lue lisää
07.02.

Ennakkotietoa lakon vaikutuksista Kalatukku E. Erikssonilla – varaudumme ja tarkkailemme tilannetta

Ammattiliitto PAMin työtaistelutoimet logistiikkakeskuksissa 14.-16.2. aiheuttavat myös Kalatukku Erikssonin logistiikalle vakavia toimitushaasteita torstaista lauantaihin 15.-17.2.2024 välillä, mutta toimitushaasteet saattavat jatkua maanantaihin 19.2. asti. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan lakkoon välittömästi.

Lue lisää

Kalaa ja äyriäisiä
tuoreena ja pakasteena

Valikoimamme koostuu lähes tuhannesta eri seafood-tuotteesta, lisäksi valmistamme käsityötä vaativia räätälöityjä tuotteita sekä suuria tuotantokapasiteetteja vaativia volyymituotteita. Saaliiksi on kertynyt myös runsaasti kala-alan asiantuntijuutta, jota jaamme mielellämme.