Herkullinen urapolku: Pakolan ja Lukan matkassa ruoka-alan ammattilaiseksi

10.08.2023

Kurkistimme ruokaan rakastuneiden ammattilaisten maailmaan ja otimme selvää, mikä on tehnyt heistä ruoka-alan pro-hahmoja. Väkevin tekijä on ollut järkkymätön tahto suuntautua alalle. Oman intohimon, sitoutumisen ja alalle kasvamisen lisäksi matkalle on osunut esimerkillisiä esimiehiä, huippukollegoita ja luotettavia verkostoja.

Mikko Pakolan (vas.) treenatessa Bocuse d’Or -kilpailun Suomen-karsintaan Aleksi Lukka (oik.) vastaa keittiömestarin hommista ravintola Smörissä. Kuvat: Arto Arvilahti

Ruoka-ala on täydellinen matchi persoonalleni

Keittiömestarin työ on käsityöammatti, jossa yhdistyy luovuus ja tehokkuus. Se on ammatti, jossa saa ilahduttaa ja hemmotella ihmisiä.

– Tämä on ihan parasta hommaa, hehkuttaa turkulaisen ravintola Smörin keittiömestari Mikko Pakola (29).

– Olen kouluttautunut ravintolakokiksi, jonka jälkeen työ on opettanut tekijäänsä. Ruoka-alan ammatti sopii persoonaani erinomaisesti, sillä tykkään tehdä ruokaa ja saada asioita aikaiseksi. Kunnianhimo ei koske ainoastaan loistavaa ruokaa, vaan kaiken muunkin pitää toimia, kuten laadukkuuden raaka-aineissa, minimoinnin hävikissä ja puhtauden toimitiloissa, hän listaa.

– Lisäksi olen rakentanut verkostot, joiden tukeen voin aina luottaa. Sama koskee myös tavarantoimittajia, joista yksi on Kalatukku E. Eriksson. Kestävä kasvatus ja kalastus ovat asioita, jotka kuuluvat arvomaailmaani. Arvostan myös saamaani asiakaspalvelua, joka ilmenee niin koulutuksina, näytteinä kuin erityistarpeisiin vastaamisena, Pakola listaa erikssonilaista laatua ja palvelua.

– Myös asiakkaat ovat valveutuneita ja kysyvät toisinaan raaka-aineiden alkuperästä. Silloin pidän oikein mielelläni pienehkön luennon aiheesta, hän kertoo.

Ammatilliseen kasvamiseen ja eteenpäin menemiseen sisältyy monien hienojen hetkien lisäksi myös paikka arvostetun Bocuse d’Or -kilpailun karsinnassa, jossa valitaan Suomen edustaja kilpailukaudelle 2024–2025. Pakola kokee, että kisaaminen alan parhaimpia vastaan on hieno kokemus.

– Ei ole itsestään selvää, että minut valitaan, mutta teen kovasti töitä voittamisen eteen, hän kertoo.

Ruoka on mun juttu

Pakolan treenatessa Aleksi Lukka (27) ottaa koppia keittiömestarin hommista ravintola Smörissä. Hän on aina halunnut olla kokki, niinpä hän meni jo 16-vuotiaana ruoka-alalle töihin ja kouluttautui armeijan jälkeen restonomiksi. Moninaisiin työkokemuksiin mahtuu niin pikaruokaa kuin fine dining -genreä. Onpa hänellä ollut myös oma catering-yritys. Haaveissa siintää osallistuminen Vuoden Kokki -kilpailuun joskus tulevaisuudessa.

Vuonna 2021 Lukka muutti Turkuun ja aloitti Smörissä rivikokkina. Siitä vuoden päästä hän yleni vuoromestariksi. Vastuu on kasvanut koko ajan ja Lukka on halukkaasti ottanut sitä itselleen.

– Kokin ammatti on laaja-alainen. Myös Smörissä ollaan skaalauduttu tarvittaessa erilaisiin konsepteihin, kuten pasta- tai grilliruokaan korona-aikana. Kokemuksestani on ollut hyötyä, sillä fine dining -ruoan ohella osaan tehdä myös nopeaa ruokaa tarvittavan tehokkaasti, Lukka pohtii.

Perinnöksi perspektiiviä ja positiivisuutta

Ravintola-alaa saatetaan pitää stressaavana, koska jokainen annos on deadline.

– Tässä ammatissa pääsee kuitenkin joka ilta kotiin, Pakola muistuttaa ja mainitsee esimerkkinä hoitajien raskaan työn.

– Muutenkin haluaisin jättää perinnöksi rentouden ilmapiirin. Tätä ammattia tehdään täydellä sydämellä, mutta työpäivän jälkeen työn voi jättää työpaikalle. Ei tarvitse tehdä 16-tuntisia työpäiviä, vaikka työ olisi kuinka hurmoksellista, vaan kannattaa huolehtia omasta jaksamisestaan, jotta ei polta kynttilää molemmista päistä ja vaihda väsyneenä jopa alaa, hän pohtii.

– Oman stressin käsittely onnistuu luontevasti oman puolitoistavuotiaan lapsen seurassa. Samoin fyysisen kunnon ylläpito auttaa työssä jaksamisessa. Stressi myös lieventyy kokemuksen ja osaamisen myötä. Lisäksi rajojen laittaminen auttaa: aina ei tarvitse olla tavoitettavissa, Lukka summaa samoissa tunnelmissa.

Ammattiylpeys ja pyrkimys parempaan suoritukseen vievät ravintola-alaa eteenpäin

Suomen edustaja Bocuse d’Or -kaudelle 2024-2025 valitaan Kespron messuilla 26.9.
Voit ilmoittautua seuraamaan kisaa tästä.

PRO-palkinnot nostavat esiin suomalaisten keittiöiden ja ravintola-alan osaajat. Kalatukku E. Eriksson tukee PRO-palkinnoissa Keittiömestari ja -päällikkö -sarjaa. Voit ehdottaa omaa suosikkiasi tunnustuspalkinnon saajaksi täällä.

Uusimmat aiheet

09.10.

KESPRO ERIKOISTUKKU TUO MUUTOKSIA TILAAMISESSA JA YHTEYKSISSÄ

Kalatukku E. Eriksson on nyt osa Kespro Erikoistukkua. Organisoitumme uudelleen loppuvuoden aikana, ja yhdistämme Kespron erikoistuotealueiden asiantuntijat yhden sateenvarjon alle nimellä Kespro Erikoistukku.
Tämä mahdollistaa Teille entistä sujuvamman pääsyn hyödyntämään laajaa erikoistukkutuotteidemme ja palveluidemme valikoimaa.

Lue lisää
11.09.

Uusia tuulia Kalatukku E. Erikssonin johdossa

Kalatukku E. Erikssonin toimitusjohtaja Mikko Poikolainen on siirtynyt pois Erikssonin palveluksesta. Erikssonilla Poikolainen kehitti ansiokkaasti kalatukkua vastaamaan tämän vuosituhannen haasteisiin ja hänen luotsauksellaan Erikssonilla toteutettiin esimerkiksi onnistunut brändin ja markkinointi-ilmeen uudistus.

Lue lisää
29.08.

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9.

Juhlistamme kotimaista ruokakulttuuria, ruoantuottajien ainutlaatuista osaamista ja puhtaita raaka-aineita Suomalaisen ruoan päivänä 4.9.
Me Erikssonilla olemme ylpeitä voidessamme tarjota asiakkaillemme laadukkaita, tuoreita ja vastuullisia suomalaisia kaloja ja äyriäisiä.

Lue lisää

Kalaa ja äyriäisiä
tuoreena ja pakasteena

Valikoimamme koostuu lähes tuhannesta eri seafood-tuotteesta, lisäksi valmistamme käsityötä vaativia räätälöityjä tuotteita sekä suuria tuotantokapasiteetteja vaativia volyymituotteita. Saaliiksi on kertynyt myös runsaasti kala-alan asiantuntijuutta, jota jaamme mielellämme.