RUOKA-APUYHTEISTYÖ PIENENSI KALATUKKU E. ERIKSSONIN HÄVIKIN LÄHES PUOLEEN

11.07.2024

Kalatukku E. Erikssonilla aloitettiin keväällä hävikkivaarassa olevien tuotteiden lahjoittaminen Stadin safkan ruoka-apuun. Lähes 45 prosenttia vanhenevista tai muutoin hävikkiin päätyvistä tuotteista saadaan ohjattua ruoka-apuun. Suurin osa lahjoitettavista tuotteista on tuoretta kalaa, mutta ruoka-apuun lahjoitetaan myös jalosteita kuten savukalaa ja salaatteja.

Kalatukku E. Erikssonin hävikkivaarassa olevat myymättömät tuotteet lahjoitetaan ruoka-aputoimija Stadin safkalle, joka käy noutamassa tuotteet Kalatukku E. Erikssonin Helsingin Roihupellon tuotantolaitokselta. Tämän jälkeen tuotteet toimitetaan Stadin safkan hävikkiruokaterminaaliin, josta ne ohjataan eri hävikkiruokaravintoloihin.

Yhteistyö Stadin safkan kanssa aloitettiin maaliskuussa. Kalatukku E. Eriksson on Stadin safkan ensimmäinen kala-alan yhteistyökumppani. Stadin safka on Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteistä ruoka-aputoimintaa.

Ruoka-apukumppaniksi luotettava toimija

”Tuore kala on herkkä ja lyhyen säilyvyyden tuote, jonka logistiikka vaatii erikoistaitoa. Etsimme kokenutta ja paikallista ruoka-aputoimijaa, jolloin Stadin safka valikoitui kumppaniksemme. Heidän kauttaan lahjoitukset menevät hävikkilounaille tai yhteisöllisiin toimintoihin, joissa valmistetaan ruokaa”, kertoo Kalatukku E. Erikssonin toimitusjohtaja Mikko Poikolainen.

”Kalatukku E. Eriksson on ollut vuosikymmeniä Suomessa edelläkävijä kalanjalostukseen liittyvän vastuullisuuden saralla. Ennaltaehkäisevä hävikin torjunta ruoka-apuyhteistyön keinoin jatkaa Kalatukku E. Erikssonin pioneerityötä, joista myös muut alan tukkurit voivat ottaa esimerkkiä”, kertoo Poikolainen.

Kalassa laadunvalvonta korostuu

Tuoretta kalaa voidaan lahjoittaa, jos siinä on lahjoituksen noutopäivänä vielä vähintään yksi käyttöpäivä jäljellä. Stadin safkan yhteistyökumppaneiden hävikkiruokaloissa kaloista valmistetaan noutopäivää seuraavana päivänä lounasta.

Kalatukku E. Erikssonin asiakkaat ostavat tuotteita lyhyellä päiväyksellä vain poikkeustilanteessa, joten ilman ruoka-apuyhteistyötä etenkin tuoreen kalan hävikkiriski olisi korkea. Lähes 45 prosenttia Kalatukku E. Erikssonin hävikkivaarassa olevista tuotteista on nyt saatu ohjattua ruoka-apuun.

”Tuoreen kalan ja seafoodin tukkukauppa on hyvin hektistä ja sen vuoksi menekkiä on haastavaa arvioida tarkasti. Meillä on oltava tietty määrä valikoimaa tarjolla ravintoloiden nopeille viime hetkien tilauksille, sillä myös ravintoloiden on vaikeaa kulloinkin arvioida raaka-aineidensa todellinen tarve. Esimerkiksi nopeasti muuttuva sää vaikuttaa ravintolaruokailijoiden määrään ja ravintolan raaka-ainemenekkiin”, kertoo Poikolainen.

Kalatukku E. Eriksson on vuonna 1880 perustettu helsinkiläinen kalan ja seafoodin erikoistukkuri, joka Kespron kautta toimittaa tuotteitaan koko Suomeen pääasiassa ravintoloille. Kalatukun valikoima koostuu lähes tuhannesta eri seafood-tuotteesta. Kalatukku on osa Kesproa ja valmistaa sekä käsityötä vaativia räätälöityjä tuotteita että suuria tuotantokapasiteetteja vaativia volyymituotteita.

Julkaistu 11.7.2024 osoitteessa kesko.fi.

Uusimmat aiheet

22.07.

Tehtaanmyymälämme on jälleen avoinna!

Roihupellon tehtaanmyymälämme on palannut kesälomilta ja valmiina vilkkaaseen rapukauteen!

Tiskistämme löydät myös tuttuun tapaan tuoretta kalaa, äyriäisiä sekä laajan valikoiman meillä valmistettuja herkkuja.

Tervetuloa!

Lue lisää
19.07.

Ravustuskausi 2024 alkaa – odotettavissa hyvä rapukesä

Ravustuskausi käynnistyy vuosittain 21.7. kello 12 ja jatkuu aina lokakuun viimeiseen päivään asti. Kalatukku E. Eriksson toimittaa rapuja koko kauden ajan.
Erikssonin ostopäällikön Martin Söderströmin mukaan rapusaaliit näyttävät lupaavilta, erityisesti täplärapujen osalta, lämpimän alkukesän johdosta.

Lue lisää
01.07.

Oletko SINÄ seuraava K-Osterimestari?

K-Osterimestarikilpailu järjestetään nyt toista kertaa K-ryhmän yhteisillä K-Team Päivillä Helsingin Messukeskuksessa 2.11.2024. K-Osterimestarikilpailussa Suomen parhaat kalamestarit kisaavat osterinavauksesta, jossa nopeuden lisäksi siisteys ja esillepano ratkaisevat voiton.

Ilmoittaudu mukaan nyt!

Lue lisää

Kalaa ja äyriäisiä
tuoreena ja pakasteena

Valikoimamme koostuu lähes tuhannesta eri seafood-tuotteesta, lisäksi valmistamme käsityötä vaativia räätälöityjä tuotteita sekä suuria tuotantokapasiteetteja vaativia volyymituotteita. Saaliiksi on kertynyt myös runsaasti kala-alan asiantuntijuutta, jota jaamme mielellämme.