16.11.2023
K-Osterimestari-kilpailu käytiin ensimmäistä kertaa K-ryhmän yhteisillä K-Team Päivillä Helsingin Messukeskuksessa pyhäinpäivänä 4.11.2023. Laadusta, osaamisen tasosta ja käsityöstä viestivä kilpailu toteutettiin kutsukilpailuna K-ruokakauppojen kalamestareille.
Kalatukku E. Erikssonin järjestämään K-Osterimestari -kilpailuun kutsuttiin kymmenen Suomen parasta kalamestaria. Itse kilpailussa osterinavaamisen osaaminen, nopeus, lopputuotteen siisteys ja esillepano ratkaisivat voiton. Samoilla argumenteilla asiakkaat arvioivat K-kauppojen laatua päivittäin, lisättynä tietysti palvelulla, tuoreudella ja laadulla.
Suomen ensimmäiset K-Osterimestarit podiumilla ovat:
- Väinö Ahonen /KSM Tripla
- Anton Kanerva /KCM Easton
- Jorma Pesonen/KCM Hämeensaari
K-Osterimestari Väinö Ahonen /KSM Tripla (kesk.), toiseksi tullut Anton Kanerva /KCM Easton (oik.) sekä kolmannelle sijalle suoriutunut Jorma Pesonen/KCM Hämeensaari (vas.).
Voittaja sai palkinnoksi 200 €:n lahjakortin, diplomin kaupan seinälle ja kutsun osterinavauksen Suomenmestaruuskilpailuun. Suomen mestaruudesta kilpaillaan Helsingin messukeskuksessa 13.3.2024 Gastro-tapahtumassa.
Osterinavauksen mestauuskilpailuilla on pitkä historia. Maailmanmestaruuskilpailuja on järjestetty Irlannin Galwayssa jo vuodesta 1964. Suomessa mestaruudesta on kilpailtu 1980-luvulta lähtien. K-Osterimestari-kilpailussa noudatettiin kansainvälisiä sääntöjä laveasti. Jokaisen kilpailijan tehtävänä oli avata 12 osteria (kansainvälisissä kilpailuissa määrä on 30) lautaselle mahdollisimman nopeasti.
Jokainen kilpailija varusteltiin essulla, suojakäsineillä ja osteriveitsellä. Myös esiintymislava suojattiin, koska ostereiden sisällä on merivettä, joka roiskuu kisan tiimellyksessä. Merivesi kaadetaan myös ostereita nautittaessa pois. Kilpailijoille annetaan välineiden lisäksi 14 (norm. 32) kappaletta Euroopan ostereita (ostrea edulis). Ylimääräiset kaksi mahdollistavat onnistumisen tusinan avaamisessa.
Ostereiden avaamisessa nopeuden lisäksi myös laatu ratkaisee, sillä tuomaristo voi antaa kilpailijan kilpailuaikaan sekä bonus- että sakkosekunteja. Nämä voivat vaihdella neljästä sekunnista 30 sekuntiin, laadusta riippuen. Kokeneen tuomariston tehtävänä on arvioida heille tuotuja tarjottimia, itse kilpailua he eivät pääse seuraamaan, eivätkä tiedä kenen tuotoksia he arvioivat. Näin lopputulos on yhdistelmä todellista laatutyöskentelyä ja aikaa.
K-Team Päivillä tuomareina toimivat Suomen Osteriakatemian puheenjohtaja Leif Tengström ja mestariavaaja Eero Kennovaara.
Kilpailun juontajina toimivat Kris Gummerus ja Susanna Laine.
Kilpailuun osallistuivat Suomen parhaista kalamestareista seuraavat:
KCM Kaakkuri, Janne Malmi
KCM Easton, Anton Kanerva
KCM Tammisto, Milla Partinen
KCM Sello, Kimmo Pauna
KCM Hämeensaari, Jorma Pesonen
KSM Tripla, Väinö Ahonen
KSM Pekuri, Jenni Haapakorva
KSM Tapiola Jani Nyberg
KSM Hämeenkatu, Jesse Heinonen
Kiitämme kaikkia osallistujia ja onnittelemme voittajakolmikkoa!